Pages

14 November 2012

Kek Batik

Baru je selesai buat kek batik.. huuhuhuhuhuuu~~ semua tak dirancang.. biasa laa sejuk2 ni aku kan mudah lapar.. tetiba teringin pulak nak mkn kek batik.. aku biasa buat kek batik ni bila ada function tertentu je.. seperti activity potluck hari raya kat lab.. Ooohh ya.. first time belajar kek batik aku bagi satu lab makan.. tak pernah rasanya aku buat kek ni utk aku makan sendiri.. dan disebabkan keinginan nak makan kek batik tersebut, aku pun ajak cousin aku pegi kedai jap (dia laa tukang ajar).. hehehehehehehe... 

Dulu2 aku tak berapa gemar dgn rasa kek batik ni.. sbb aku rasa dia manis sgt.. cepat muak.. pd aku laa.. tp bdk2 lab aku makan abis je.. maksudnye sedap laa kot.. tp aku still rasa dia tak berapa best sgt.. ada gak yg aku pernah rasa biskut dia banyak sgt.. tak sedap juga (pd tekak aku laa)

So, sekarang ni, aku tukar sket recipe kek batik ni.. (sebenarnya aku cari kat internet kot2 ada recipe lain sket) and i found that ada org letak serbuk koko sikit.. ermmm~ aku try laa masa raya kelmarin (sbb cookies raya tgl sikit.. tak de apa nak bagi lab).. siap tabur badam sket kasi effect yg lebih menarik.. (mcm buat experiment plak kan, tukar method)  hehehe.. and the result.. SEDAP!!~ nyummy nyummm~~

Kek batik ni agak glamour sebenarnya dikalangan pelajar yg duk hostel (uni+kolej).. sbb teramat laa mudah nak buat.. dulu2 kat UIA ada juga member2 aku buat kek ni kat bilik.. aku pernah join diorg buat tp sekadar pemerhati je laa.. Aku nak share recipe kek batik.

 Bahan2
  1. Milo 400g
  2. Serbuk koko (botol paling kecik)
  3. Susu pekat manis (Brand: cap junjung)
  4. Unsalted butter (Brand: SCS)
  5. Biskut Merry perisa Original (Brand: Munchy's)
Cara2
  1.  Cairkan butter (guna api paling kecil)
  2. Masukkan susu pekat 1 tin
  3. Kacau sket
  4. Masukkan serbuk koko 1 botol (tuang semua)
  5. Masukkan milo 1 peket sikit demi sedikit sambil kacau hingga sebati (kalau aku, aku tuang je sepeket.. tp rasa laa juga.. agak2 kombinasi milo + koko dah ok, ok laa)
  6. Masukkan biskut Merry yg telah di patah2kan (jgn kecil sgt.. agak2 je.. patah 3 je pun boleh).. Biasanya kalau beli Munchy's ada 3 row.. Sbb aku tak suka biskut tu padat sgt, aku guna 2.25 row (ni laa bdk lab masuk kitchen) so, pandai2 laa korg agak2..
  7. Gaul sehingga kesemua biskut disaluti dgn mixture tadi..
  8. Tuang ke dalam tupperware yg ada penutup. Ratakan supaya tak de laa biskut tu berkeluar.. tak cantik, kan..
  9. Sejukkan dlm peti sejuk overnight
  10. Tomorrow: Keluarkan dari peti sejuk, thaw sket, lepas tu baru laa boleh potong mengikut size yg korg suka.. Kalau dia masih sejuk, keras sgt nak potong..
Dulu aku punya laa malas nak buat kek batik ni walaupun teramat laa senang.. Sbb utama adalah.. aku malas nak menyental periuk aku lepas masak.. sbb dia akan melekat2 dan susah nak hilangkan kekotoran tersebut.. lebih2 lagi bila some of the mixture dah terhangus sket.. tp sekarang dah tak de masalah.. sbb aku dah ada non-stick pan!!!~ yippieeee!!!~  ermm.. utk entri ni tak de gambar kek batik yg aku buat td sbb kamera aku ada masalah pula.. huuhuhuu~

Sesiapa yg nak mencuba recipe ni.. Selamat mencuba~

No comments:

Post a Comment